ΤΑΞΙΔΙΑ

Θα φάω την Ελλάδα: 32 καλοκαιρινά πιάτα από 32 ελληνικά νησιά

Κύθηρα


Στο παραδοσιακό ψαροχώρι του νησιού, στον Αβλέμονα, η Ελίνα Γαλανοπούλου σερβίρει κουζίνα ελληνική εξελιγμένη διά χειρός του Λάκωνα σεφ Νίκου Συκαρά, που τιμά το κρασί Κυδωνίτσα στη μαγειρική του. Εκτός από την παραδοσιακή σαλάτα του νησιού, την ψωμολαδέα, με ντόπιες ντομάτες, κάππαρη, ελιές και λαδοπαξίμαδα Κυθήρων, θα δοκιμάσεις ανοιχτή κολοκυθόπιτα φτιαγμένη με τοπικά κολοκύθια, τσαΐτια με φύλλο χειροποίητο που γεμίζονται με σπανάκι, μυρωδικά και φέτα αλλά και θράψαλο γεμιστό με λαχανικά και ρύζι. Η φατουράδα κέρασμα για την καλή χώνεψη.

Κέα

Στην Κορησσία, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Porto Kea Suites, αξίζει να απολαύσεις το μενού που έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου και περιλαμβάνει καρπάτσιο λαβράκι με κύβους ζελέ από ούζο, κριθαράκι με γαρίδες, ψητό καλαμάρι με κρέμα από ταραμά και τη νησιώτικη εκδοχή του cheesecake με χλωροτύρι Κυκλάδων.

Ρέθυμνο 

7 Thalasses

Στο ισόγειο του πρόσφατα ανακαινισμένου Thalassa boutique hotel βρίσκεται το εστιατόριο 7 Thalasses. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Γιώργος Μιχελάκη οργανώνει την κουζίνα, που σερβίρει, μεταξύ άλλων, μπρουσκέτα με φρέσκο, μαριναρισμένο σε μηλόξιδο και ελαιόλαδο γαύρο, καλαμάρι με πέστο και φιστίκια Αιγίνης και φιλέτο φαγκρί με ασκόλυμπρους, τα «χρυσά» αγκάθια της Κρήτης, σε σάλτσα λεμόνι.

Σκύρος

Στην ταβέρνα Άγιος Πέτρος στο χωριό Τραχύ, στον δρόμο για το αεροδρόμιο, θα γευτείς λαδόπιτα. Στη φάρμα της οικογένειας Μαυρίκου θα δοκιμάσεις μελωμένο λεμονάτο κατσικάκι, υπέροχα παϊδάκια αλλά και την εκδοχή του κοκκινιστού με τηγανητές πατάτες.

Ίος

Στην παραλία Κουμπάρα βρίσκεται από το 1968 το ομώνυμο εστιατόριο, που πλέον έχει εκσυγχρονιστεί και προσφέρει φρέσκο ψάρι, γαρίδες πικάντικες και καρπάτσιο λαβράκι με ροζ πιπέρι.

Λέρος 

Η ταβέρνα Μύλος στη Λέρο. Φωτο: Σπύρος Κανατάς

Στην Αγία Μαρίνα, την πιο διάσημη παραλία του νησιού, βρίσκεται η ταβέρνα Μύλος, το μενού της οποίας βασίζεται στο φρέσκο ψάρι: κακαβιά, καρπάτσιο από χταπόδι αλλά και μακαρονάδες θαλασσινές. Για το τέλος, γλυκό κουταλιού ντοματάκι.

Τήνος

Στο κέντρο της Χώρας της Τήνου ο σεφ Αντώνης Ψάλτης έστησε το εστιατόριό του «Ήταν ένα μικρό καράβι», όπου θα δοκιμάσεις άγρια χόρτα, κρίταμο, κάππαρη, το μέλι της Τήνου και το σπάνιο παραδοσιακό τηνιακό τυρί καρίκι που παλαιώνει μέσα σε κολοκύθα. Η καλοστημένη λίστα κρασιών δίνει επιλογές από τις Κυκλάδες.

Κάλυμνος

Στην παραλία Λινάρια, στον Πάνορμο, η ψαροταβέρνα Μαμουζέλος προσφέρει την καλυμνιώτικη σαλάτα μιρμιζέλι που αποτελείται από παξιμαδοκουλούρα, ντομάτα, καπνιστή μελιτζάνα και θρούμπι, χταποδοκεφτέδες αλλά και γεμιστό καλαμάρι με φέτα και λαχανικά.

Σύρος

Ηλιοβασίλεμα στη Σύρο. Φωτο: Purplesheep.gr

Στην παραλία του Γαλησσά ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης, εδώ και χρόνια, έχει στήσει το φημισμένο εστιατόριό του Ηλιοβασίλεμα, όπου σερβίρει κακαβιά, ταραμοσαλάτα, γεμιστά (ντομάτα και πιπεριά), μαραθόπιτα και κόκορα με μακαρούνες και ντόπιο ξινοτύρι.

Κως

Πάνω από σαράντα χρόνια η ταβέρνα Ολυμπία προσφέρει ελληνικές σπιτικές γεύσεις, πιάτα φτιαγμένα με ντόπια υλικά. Θα δοκιμάσεις γεμιστούς κολοκυθοανθούς, καλοκαιρινά γεμιστά και, μανούρι τυλιγμένο σε φύλλο, περασμένο από το τηγάνι και περιχυμένο με μέλι, σπόρους ρόδι και μαυροσούσαμο. Σπεσιαλιτέ, το καραμελωμένο χοιρινό κότσι.

Αμοργός

Δίπλα στο λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκεται η ταβέρνα Το λιμάνι της κυρα-Κατίνας που σερβίρει ελληνική κουζίνα με έμφαση στις ντόπιες συνταγές: φαβοκεφτέδες, ρεβιθάδα, μπαρμπούνια ή γόπες σαβόρο, χταποδόπιτα με ελιές και ξερό κόλιανδρο και η σπεσιαλιτέ του νησιού, πατατάτο με κατσίκι.

Αρκιοί 

Τρύπας στους Αρκιούς

Στην ταβέρνα Τρύπας, πάνω στο λιμάνι, θα φας κρεμμυδόπιτα, φρέσκο ψάρι και τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, αρνάκι κοκκινιστό.

Πάτμος

Το «Τσιπουράδικό μας» στη Σκάλα, δίπλα στο λιμάνι, προσφέρει μεζέδες για κάθε γούστο: φάβα με καραμελωμένο χταπόδι, χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, γαριδάκι συμιακό και σαγανάκι τυρί φλαμπέ.

Φολέγανδρος

Η ταβέρνα Μέλισσα επιμένει παραδοσιακά και σερβίρει τα χειροποίητα ζυμαρικά ματσάτα με κοκκινιστό αρνάκι. Ενδιαφέρουσα είναι και η πίτα «σουρωτένια», που φτιάχνεται από το ντόπιο σουρωτό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα.

Αστυπάλαια 

Η Ακτή στην Αστυπάλαια

Η Ακτή προτείνει, μεταξύ άλλων, ψαροκεφτέδες, μοσχοβολιστά ντολμαδάκια, ριζότο με φρέσκα θαλασσινά αλλά και αστακομακαρονάδα. Από γλυκά, προτίμησε χειροποίητα παραδοσιακά πουγκιά γεμιστά με το εκπληκτικό ντόπιο τυρί χλωρή.

Λειψοί

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεις τις Γεύσεις του Μανώλη που μαγειρεύουν αρνάκι λεμονάτο, χταπόδι καρπάτσιο, γεμιστό καλαμάρι με ρύζι αλλά και ό,τι φρέσκο ψάρι βγάλουν τα δίχτυα. Θα συνοδεύσεις το φαγητό σου με κρασί από την ντόπια ποικιλία Φωκιανό που εμφιαλώνει η Οινοποιητική Λειψών.


Χίος

Στην ενδοχώρα, στο χωριό Πιτυός, η ταβέρνα Μάκελλος σερβίρει τη σπεσιαλιτέ του, που είναι τα «χερίσια» μακαρόνια, χιώτικη εκδοχή ζυμαρικών που φτιάχνουν οι ντόπιες νοικοκυρές. Σερβίρονται με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί ξερομυζήθρας και συνοδεύονται με το ντόπιο κρασί.

Καστελόριζο 

Τα Πλατάνια στο Καστελόριζο

Στα Πλατάνια, τα μαγειρευτά φαγητά βγαίνουν από το τσουκάλι: ρεβιθοκεφτέδες, φασολάκια λαδερά, παπουτσάκια ιμάμ και χταπόδι στιφάδο.

Κέρκυρα

Την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού θα γευτείς στην ψαροταβέρνα Κληματαριά στις Μπενίτσες: ψάρια μαγειρευτά, μπουρδέτο bianco σε πηχτό ζωμό με κρεμμύδια, χταπόδι φούρνου, βραστά κολοκυθάκια με τους ανθούς αλλά και αχνιστά μύδια.

Πάρος

Στον Πρόδρομο, ένα μικρό χωριό, θα επισκεφτείς το Καλλιτεχνικό Καφενείο για τις πεταλίδες, τα γεμιστά καλαμαράκια, τις σουπιές με μάραθο και τη ρεβιθάδα του ξυλόφουρνου. Θα συνοδεύσεις το φαγητό σου με σούμα.

Παξοί 

Ερημίτης στου Παξούς. Φωτο: Γιάννης Βελισσαρίδης

Στο εστιατόριο Ερημίτης θα πας για τον τόνο με αυγοτάραχο, τα λινγκουίνι με γαρίδες, το ριζότο μανιταριών αλλά και το σταρότο με μελιτζάνες και καψαλισμένη φέτα.

Άνδρος

Στον όρμο Κορθίου θα βρεις το εστιατόριο Sea Satin Nino του σεφ Δημήτρη Γιγίνη. Στριφτάρια με συγκάθουρο, πανσέτα με άγρια χόρτα, καλαμάρι με χειροποίητο πέστο βασιλικού αλλά και μπακαλιάρος πλακί είναι μερικές από τις γεύσεις που έχει να σου προτείνει.

Αίγινα

Στο ουζερί «Ο Σκοτάδης» θα συνδυάσεις το τσίπουρο ή το ούζο σου με ψητό λιαστό χταπόδι, γαύρο μαρινάτο, αλλά και με κολοκυθάκι τηγανητό και εξαιρετικές σαρδέλες στο αμπελόφυλλο.

Μύκονος 

Bill 'N Coo στη Μύκονο

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο σεφ του Bill ‘N Coo, χρησιμοποιεί καλές πρώτες ύλες και άρτιες τεχνικές σε πιάτα όπου πρωταγωνιστούν τα κηπευτικά, τα μυριστικά και τα βρώσιμα λουλούδια που καλλιεργεί στο ιδιόκτητο μποστάνι του εστιατορίου.

Λέσβος

Η ταβέρνα του Αντώνη, στο Καγιάνι, λίγο πιο έξω από τη Μυτιλήνη, κοντά στην εκκλησία των Ταξιαρχών σερβίρει τοπικούς μεζέδες για να συνοδέψεις το ούζο που θα επιλέξεις μέσα από μια μεγάλη λίστα. Τα παστά του νησιού, οι σαρδέλες και η λακέρδα, τα κεφτεδάκια με άρωμα κύμινο, το τηγανητό καλαμάρι, το ψητό χταπόδι, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, το σφουγγάτο, οι μελιτζάνες ιμάμ και οι γκιουζλεμέδες είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις.

Σαντορίνη

Σελήνη στη Σαντορίνη

Ο ιδιοκτήτης, του εστιατορίου Σελήνη, Γιώργος Xατζηγιαννάκης, ετοιμάζει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τοπικά προϊόντα. Στο all day Selene meze & wine ο σεφ Βασίλης Ζαχαράκης μαγειρεύει επίσης τα ντόπια υλικά και φτιάχνει ντολμαδάκι τόνου με κινόα, μυρωδικά, μαραθόριζα και πράσινη ταραμοσαλάτα, ψάρι «γούνα», χταπόδι με κρέμα φάβας αλλά και χυλοπίτες με σύγκλινο, μανιτάρια και τυρί Σαν Μιχάλη.

Μήλος

Θα βρεις την ταβέρνα με την ιδιαίτερη ονομασία «Ω, χαμός» λίγο έξω από τον Αδάμαντα, όπου θα γευτείς την παραδοσιακή κουζίνα της Μήλου, τυριά από τα δικά τους ζώα και ντόπια λαχανικά.

Αλόννησος

Στο μαγαζί Δύτης, στη Στενή Βάλα, θα γευτείς φρέσκα ψάρια, κακαβιά, σκορπίνες λεμονάτες και γαριδομακαρονάδα.

Κεφαλονιά 

Νεφέλη στην Κεφαλονιά

Στην άκρη του λιμανιού της Άσσου θα βρεις την ψαροταβέρνα Νεφέλη, όπου θα δοκιμάσεις από ντόπια παραδοσιακή κρεατόπιτα μέχρι θαλασσινή μακαρονάδα.

Ρόδος

Στη Λίνδο βρίσκεται το εστιατόριο Μαυρίκος με κουζίνα σύγχρονη που ακολουθεί όμως την παράδοση. Ρεβιθοπουρές αρωματισμένος με πορτοκάλι και πινελιές από σκόρδο, γίγαντες μαγειρεμένοι με χαρουπόμελο και καλαμάρι με παντζάρι και σαφράν είναι μερικά από τα πιάτα που προτείνουμε.

Σάμος

Στα Κουμέικα, και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του χωριού Μπάλο, σε περιμένει η ταβέρνα Κυπριακό-Στέλλα με ζυμωτό ψωμί που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο, γεμιστό κατσικάκι, κατημέρια, γεμιστές κολοκυθοκορφάδες, αλλά και χταπόδι μαγειρεμένο με σαμιώτικο κρασί.

Άγιος Νικόλαος 

Ble Katsarolakia στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Στο εστιατόριο Ble Katsarolakia στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης θα δοκιμάσεις κρητικές χειροποίητες ραβιόλες, γεμιστές με κατσικάκι, που συνοδεύονται από ξινό γιαούρτι αλλά και χοιρινό με πετιμέζι. Για επιδόρπιο, μυζηθρόπιτα νεράτη, με μέλι θυμαρίσιο και παγωτό.

via


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To Top